Ord och kopplingar

Idag har jag läst om Michel Foucault. Han var en historiker och filosof, men tycks ha hunnit med allt möjligt. Han dog samma år som jag föddes, så det var inte så länge sedan som han gick runt och kom på smarta saker.

Jag har lärt mig ganska mycket om allt möjligt. Bland annat visste jag inte att mentalsjukhus förr i tiden hette asyler. (Asyl är något som jag förknippar med något helt annat.) Foucault skrev nämligen om vansinnets historia, och beskrev hur man som "vansinnig" blev omyndigförklarad. I dessa asyler rådde en särskild rättvisa, de som inte fann sig i behandlingen hamnade i "en särskild intereringsgrupp" (typ extra instängda, borthållna från världen utanför om jag förstår det rätt). Jag tyckte denna språkliga koppling var lite märklig, så jag försökte hitta var ordet kan komma ifrån och hur det kan komma sig att samma ord används för så olika saker. På wikipedia förklaras det att man i Sverige skilde på asyler och hospital, där hospital var för de patienter som ansågs botningsbara och asyler var för dem som inte var det.

I Nordisk familjebok kan man utläsa att Asyl är ett slags okränkbar tillflyktsort, en fristad. Samt i Sverige ett namn på statens vårdanstalter för sinnessjuka. Jag antar man använde ordet för att man ansåg att vårdanstalterna skulle vara en slags fristad för sinnessjuka. Så den rent språkliga kopplingen var inte så märklig, även om man nu kan ifrågasätta synen på mentalsjukhus som fristad.

Foucault tycks mena att iinspärrandet av människor, isoleringen som åtgärdsmodell har levat kvar genom tiderna och utövats på olika "kategorier" människor i olika tider, med olika orsaksförklaringar. Det verkar ha handlat om att få bort det som inte passat in i samhället.

Det kan nog ligga något i det.

För övrigt förekommer begreppet "den vettlösa känsligheten". Det handlade också om vansinnets historia någon gång på 1700-talet, men jag tyckte det lät som en beskrivning av pms. Speciellt då de i stycket innan förklarat hur man på 1700-talet flyttat centrat för t ex passion, melankoli och hysteri till huvudet från att ha varit livmodern.

=)