2007

1. Gjorde du något i år som du aldrig gjort förut?
Jo, säkert mycket saker som jag inte kommer ihåg. Jag började plugga på högskola på riktigt, var tärna på ett bröllop och flyttade till min första förstahandshyresrätt. Bland annat.

2. Höll du några av dina nyårslöften?
Jag hade inga riktiga nyårslöften. Vad jag minns. Har inte det inför nästa år heller, men om jag kommer på något som jag borde så ska jag förstås försöka genomföra det.

3. Blev någon/några av dina vänner föräldrar i år?

Ja! Maja och Olle, till en alldeles underbart söt liten Jonas.

4. Dog någon som stod dig nära?
Hm. Det beror på vad man menar med att stå någon nära. Två begravningar har jag varit på i alla fall.

5. Vilka länder besökte du?
Jag har inte varit utomlands alls i år. Jo förresten, Finland förstås. Men det är ju nästan hemma.

6. Är det något du saknar år 2007 som du skulle vilja ha år 2008?
Sambo.

7. Vilket datum från år 2007 kommer du alltid att minnas?
Specifika datum är svåra att komma ihåg.. förutom 070707 då, det är lätt att komma ihåg =) Men specifika dagar, är väl båda bröllopen och så dagen när jag kom hem från skolan och hade fått mail från Maja om att hon måste åka till sjukhuset eftersom barnet var på väg, så hon skulle inte kunna vara med på möhippan.. Det var en konstig dag.

8. Vad var din största framgång år 2007?
Framgång? Klara skolan så här långt kanske. Jag har kommit en bit framåt med mig själv också tror jag, och det får väl anses vara en framgång.

9. Största misstaget?
Sårat många människor och gjort mycket fel. Men inget särskilt som jag tänker på just nu. Missat att berömma en människa som hade behövt och förtjänat det. Inte hört av mig tillräckligt. Sådana saker.

10. Har du varit sjuk eller skadat dig?

För första gången på många år har jag gått en hel höst utan att vara sjuk. Det var för att jag var tvungen, för att kunna dansa och hinna lära mig allting till konserten. Direkt efter konserten blev jag förkyld däremot. Men annars ett friskt år vad jag minns.

11. Bästa köpet?
Stövlarna som hållit mig torr om fötterna hela hösten. Kanske.

12. Vad spenderade du mest pengar på?
Mat, gissar jag. Det brukar bli så. Fast ett tag var jag väldigt duktig på att ta med mig matlåda till skolan. Annars var det nog saker till lägenheten.

13. Gjorde någonting dig riktigt glad?
Hela hösten har varit full av ganska mycket sorg, men också av mycket glädje över alla möjliga gemenskaper och samhörighet på många plan. Kärlek mellan människor som inte är av bli kär-varianten, utan på andra vis.

14. Vilka sånger kommer alltid påminna dig om år 2007?

Hm.. Puttin on the ritz? Och alla andra låtar som vi nötte in danssteg till under hela hösten.

15. Var du gladare eller ledsnare i år jämfört med tidigare år?
Gladare. Fast det har nog funnits mycket saker jag gnällt över också. Men generellt har både detta år och förra året varit ett år av glad nästan hela tiden.


Nu blir det 2008 istället. Gott nytt år!

God Jul

     
Precis lagom stor gran som Harald och hans famlj högg på gården i Uppsala. Julkuddar som mamma inte längre behövde. Julstjärna som jag fick av Fia och gänget (tacktack!)

Men hemma hos mamma och pappa är ju trots allt hemma när det är jul. Och här är granen ungefär så kaosig som den brukar. Helst mer pryttel än gran.

Nu saknas bara alla paket som ska ligga under.


Snart har vi ringt och hälsat god jul till alla släktingar som bor alldeles för långt bort. De flesta av våra släktingar gör det. Det är tråkigt vid den här tiden på året.

Jag gjorde misstaget att gå ut för en stund sedan, jag hade glömt en sak i bilen. Julkänslan försvann effektivt. Det känns som att det blivit vår igen. Så jag ror inte det blir någon julaftonspromenad i år. Förhoppningsvis har det blivit lite kallare tills det är dags att gå till julnattsmässan.

God jul!
 =)


Rummet

Äntligen bor jag i en tvåa igen. Vardagsrummet har varit slapdamms- och färgkaos ett bra tag, men nu är det färdigt. Saknas fortfarande möbler dock.

  före

tapetsering

efter


I hörnet syns den blå soffan som fått byta färg till vit.
Självklart är det redan stökigt. Och nej, vi har inte så mycket möbler ännu. Men väggarna är klara nu iallafall, det går att sitta där och plugga. Nästa helg får jag sällskap av en julgran.

För övrigt är detta en efterlängtad vecka, eftersom den inte innehåller fler måsten än vad dagarna räcker till för. Jag jobbar vidare på förra veckans skolmåsten istället, och trivs ganska bra.

Julkänsla

Konserten gick väl. Ganska väl iallafall. En del saker satt inte som de skulle, men tillräckligt mycket gjorde det. Framförallt hade vi väldigt väldigt roligt. Hela första sett var allt väldigt läskigt, och roligt. Andra sett var bara roligt.

Bilder från mörka lokaler med saker som rör sig snabbt blir oftast ganska jättedåliga. Jag tycker min pappa har lyckats bra i de här fallen.

image17

image18

image19

Förutom höstkonserten har vi gjort lite mindre föreställningar. Men nu är det slut för denna terminen för baletten. Orkestern ska spela några gånger till, men då är inte vi med. Ganska skönt blir det med upphåll, men efter jul när vi börjar igen är det inte alla som är kvar. Det känns tråkigt. Men det är ju svårt att pendla från England förstås.

En tjej i gruppen påpekade att det var skönt att vi är med och bestämmer lite allihopa, i tidigare sammanhang som hon har dansat i har det varit ganska bossiga tränare. Jag kan hålla med henne om det, även om det tar mycket tid att diskutera sig fram till hur saker ska vara. Men det jag framförallt uppskattar till skillnad från grupper jag tidiagre dansat i, är att det blir en helt annan gemenskap i en sådan här grupp. Man lär känna folk, spenderar hela dagar (och nätter) ihop, organiserar saker ihop och saknar varandra mer än själva dansandet när man inte ska träffas på ett tag. När jag dansade lite förut på danscenter i stan så visste jag vad en tjej i gruppen hette, eftersom vi gick åt samma håll till tåget efter lektionerna. Så är det inte riktigt nu. Dessutom har vi en hel orkester med trevliga människor.

Den här veckan ska jag slita med en hemtenta. Efter att ha jobbat halvmycket idag borde jag vara utochinvänd av stress. Det är jag inte. Det är skönt, men gör inte direkt att jag jobbar flitigare.

Jag tycker man känner mer julkänslor när det blir första advent och det börjar tändas ljus i alla fönster, än man gör på själva julafton. Det var fullt med folk i kyrkan i söndags. Och bara det ger lite förväntanslänsla tycker jag. Men visst är det absurt att det är så svårt att hitta julpynt som inte har tema tomtar och renar utan kanske mer.. Jesus kommer till jorden-tema. Det finns ingenstans. Fast det kanske är lika bra, för alla julkrubbor (som ju faktiskt ändå finns) är fantastiskt fula.

Jag undrar hur många barn som fortfarande har koll på varför vi firar jul.
Fast på tal om det, varför firar vi egentligen jul?
Bakgrunden till julfirandet är att Gud själv steg ner till jorden, blev människa och levde på våra villkor för att så småningom frivilligt dö på ett fruktansvärt sätt för att rädda dig och mig. Julen firas till minne av Jesus fördelsedag. Men varför firar vi jul idag? Jag kan säga att jag firar jul till minne av Jesus, men inte bara det. Jag gör det också för att det är tradition, och jag har gjort så sedan jag var liten. Vilket har att göra med att en stor del av samhället runt omkring mig gör så. Och alla männsikor i detta samhälle gör det inte för att minnas Jesus. Varför gör man det då?

Det vi har kommit fram till och lärt oss under den här delkursen är att vi människor sälla gör saker för att "så har vi alltid gjort". Traditioner som inte längre fyller någon funktion försvinner ganska snart. Precis som gamla förändras för att passa nya förhållanden. Förmodligen handlar julfirandet om ett behov vi ändå har i vårt samhälle att vara tillsammans och fokusera på något annat än jobbet tex. Varje år för vi någon slags krig mot stressen som hotar att äta upp hela julen. Att det är så viktigt för oss att julen inte ska vara en stressig tid, i alla fall inte julafton, måste ju betyda att en del av poängen med julen är att man ska få ta det lugnt.

Och så firas den ju till minne av Jesus. Av ganska många människor. Också.